Online video in 2019: hoe kan je er het meeste uit halen en waar op te letten?

Online video in 2019: hoe kan je er het meeste uit halen en waar op te letten?

 

Daar gaan we dan. De 20ste jaargang van het huidige millennium heeft zijn intrede gedaan en het belooft een feestje te worden. In dit artikel geef ik tips en advies over hoe jij als ondernemer, marketeer of sales professional in 2019 het meeste uit online video kan halen. Want zeg nu zelf. Content is cruciaal geworden voor iedere marketingstrategie. Excited already? Mooizo, want dat bruisende enthousiasme aan jouw kant van het scherm, dat is nou precies het enthousiasme dat jij over kunt brengen in de vorm van een video, voor jezelf en voor je bedrijf. Wist je bijvoorbeeld dat je met het gebruik van video tot 5 keer meer engagement hebt met je volgers?

Zo vroeg in het jaar wil ik mijn ervaring als content creator en analist met je delen, zodat jij daar voor het komende jaar een graantje in mee kunt pikken.

 

Start met een goede planning voor het inzetten van je video-content.

 

Pretty straight forward, I know, maar hoor mij aan. Het belang van het opstellen van een plan is dat je een basis voor jezelf creëert. Zie de opzet van een plan dus ook als het opmaken van een format, waar je punten in benoemt die je consistent aanhoudt in het maken van video’s voor je bedrijf. Van tevoren een plan bedenken zet je aan het denken over de video’s zelf en brengt ideeën op die je anders niet zou hebben bedacht. Denk daarom ook na over het volgende:

 

  Wat is mijn doel en waarom wil ik mijn video met anderen delen?

 

Anno 2019 is jouw ‘WHY’ belangrijker dan ooit. Er zijn behoorlijk wat bedrijven en content creators die zonder doel content creëren. Toch wil ik je aanmoedigen om na te denken over wat jij wilt bereiken met het maken van video’s. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van een grotere achterban, een hogere conversie, het aantrekken van nieuwe medewerkers of jullie bedrijf positioneren als een kennisautoriteit.

 

Mijn doelstelling voor het bedenken en publiceren van content waar ik achter sta is dat ik veel waarde hecht aan het delen van mijn kennis met anderen, maar me ook realiseer dat ideeën en ervaringen van anderen van extreme waarde voor mijzelf zijn. Mijn doel bij het publiceren van de content is dan ook dat ik content wil creëren en publiceren waarmee ik een interactie met mijn doelgroep aanga en ze aanspoor om met me te delen hoe zij deze interactie ervaren en over de inhoud denken. Ik ben dan ook erg benieuwd wat je van dit artikel vindt? Laat je het me weten?

 

  Voor wie maak ik mijn video’s?

 

Doelgroepbepaling is essentieel voordat je start met de creatie van video’s. Wat ik aanraad om te doen is om een aantal verschillende persona’s te maken van de doelgroepen die jij zou willen aanspreken.  Maak een zo compleet mogelijke omschrijving van hoe het leven van jouw persona eruitziet. Denk bijvoorbeeld aan zijn of haar werk, interesses, (zakelijke) behoeftes, leeftijd, geslacht en gedragskenmerken. Hoe houdt jouw doelgroep ervan om aangesproken te worden en hoe ziet zijn of haar gedrag of internet eruit? Houd ook hier rekening mee in de manier van filmen.

 

Ik bedenk en maak content voor ondernemers en marketeers die geïnteresseerd zijn in online marketing/video en niet schromen om hun interesse te delen met anderen. De persona waar ik mij op richt hecht waarde aan het delen van kennis, omdat diegene het belang inziet van een sharing economy, voor zichzelf en voor onze maatschappij. Ook zorg ik ervoor dat ik mijn content in de ik-persoon breng. Ik wil in gesprek zijn met mijn lezer. Ik wil in gesprek met jou.

 

  Welke kanalen wil je gebruiken?

 

Zelf ben ik een fan van jezelf op zo veel mogelijk kanalen presenteren als mogelijk is. Toch denk ik dat een eerste focus op kanalen waar jouw doelgroep zich prominent op bevindt de beste keuze is. Klein starten, draagvlak en continuïteit in je content creëren, en door. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van LinkedIn, op het moment dat je een B2B-bedrijf bent en op zoek bent naar leads. Is jouw doel om nieuwe werknemers te werven via social media, dan is het zeker interessant om Instagram te gebruiken.

 

De kanaalbepaling heeft een invloed op de Tone of Voice die je wilt gaan uitdragen, de afmetingen en resolutie van je video en op de globale tijdsduur waarin jij jouw boodschap dient te verkondigen. Zodra je hebt bepaald op welke kanalen je je wilt focussen, maak je het voor jezelf gemakkelijker om na te gaan denken over de vormgeving van jouw video.

 

  Hoe wil je het video-format gaan vormgeven?

 

Zoveel mensen, zoveel wensen. Het is mooi dat je een doel en een doelgroep geformuleerd hebt, zodat je nu weet waarom, voor wie en in welk tijdsbestek je jouw boodschap wilt overbrengen, maar hoe doe je dat nu op een pakkende manier? Welke waarde hecht je aan de audiokwaliteit en het gebruik van tekst in de video? Welke omgeving past er bij de boodschap die je wilt overdragen en hoe deel je jouw video in? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die je jezelf dient te stellen.

 

Ik hou ervan om mijn video in te delen en vorm te geven in een script, zoals in de afbeelding hieronder. Afhankelijk van mijn doel, doelgroep en kanaalkeuze, verschilt dit script. Mijn video’s starten doorgaans met een quote of beeld om je aandacht te trekken. Ik start een conversatie, maar betrek jou in deze conversatie. Wij maken op een dynamische manier gebruik van tekst en ondertiteling, zodat onze video ook zonder geluid te bekijken is en de kernboodschap visueel terugkomt.

 

online video script

 

Wees je bewust van tijd, datgene wat onbetaalbaar is en constant stijgt in waarde.

 

Zoals zakenman en investeerder Warren Buffet eens zei, is er maar weinig dat hij met zijn vermogen van 82 miljard dollar niet kan kopen. Een van de zaken die hij echter graag zou willen kopen, is tijd. Net als voor Warren Buffet geldt de toenemende kostbaarheid van tijd ook voor ons, want voor ons allemaal geldt dat er elke seconde minder van aanwezig is. En dat zullen we in het jaar 2019 ook in de wereld van onlinevideo sterk merken. Behalve voor de podcasts van Joe Rogan, geldt dat snelle content en een korte, bondige boodschap van belang zijn om de kijker blijvend te fascineren.

 

Denk er op deze manier over na: tijd is kostbaar. Het vergt een tijdsinvestering van jouw kijker om een video te bekijken en je wilt uiteraard dat je hele video bekeken wordt, So you’d better make it damn worth. Houd de tijdsspan dus in je achterhoofd, maar overhaast je boodschap niet. Ik zou je zelfs aanraden om je verhaal te vertellen, zonder de tijd in de gaten te houden. Neem je tijd om de boodschap uit te dragen en luister achteraf terug welke zaken je terug wilt brengen in de kortere versie. Een andere optie is om je boodschap behapbaar te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door je boodschap onder te verdelen in losse thema’s, die elkaar opvolgen in een bepaald tijdsbestek. Ephemeral content, zoals de story-functie op vele social media platforms maken dit bijvoorbeeld mogelijk.

 

Ik zorg er zelf voor dat ik de kijker de eerste 5, liefst 3 seconden van de video een goed beeld geef over de inhoud van de video en wat de waarde voor hem of haar is. Het gebruik van een pakkende omslag (thumbnail) draagt hieraan bij. Ook denk ik na over een opbouw in excitement. Zorg ervoor dat de kijker zo snel in de video zit, dat diegene bijna vergeet dat de tijd tikt. Dit doe je door het vertellen van een mooi verhaal. En zo vond hij een prachtig bruggetje naar de volgende trend…

 

Storytelling is in 2019 belangrijker dan ooit.

 

Er was eens… Nee, niet op die manier, maar je snapt wel wat ik bedoel toch? Het vertellen van een verhaal is echt een ding geworden. Dat de verkoop van jouw product of dienst essentieel is voor het voortbestaan van je bedrijf is een feit. Het vermarkten ervan gaat echter op een steeds minder opzichtige manier, want in 2019 is onze klant immuun geworden voor verkooppraat.

 

Hoe doen we dat anders en zorgen we dat we ons product aan de man brengen, zonder de focus te leggen op die verkoop? Je raadt het al. Door het vertellen van een verhaal. En niet zomaar een verhaal; jouw verhaal. Jij als ondernemer of medewerker bent een essentieel orgaan in de structuur van het bedrijf, dus jouw verhaal telt. Wat ik je mee wil geven is dat je jezelf en je medewerkers dient te trainen in het effectief overbrengen van jouw verhaal. Ook komt het in de praktijk weinig voor dat iemand na het bekijken van een enkele commercial direct geïnteresseerd is in jouw product of dienst. Door continuïteit in je content-planning te bouwen en het verhaal over een langere periode te vertellen, ben je top-of-mind wanneer er wel behoefte is.

 

Zorg ervoor dat je met je verhaal niet van de realiteit afwijkt. Eerlijkheid duurt immers het langst. Echt waar. Sta achter je product of dienst, zo vergroot je de kans op conversie. Wees transparant en geef terug. Zorg ervoor dat niet alles om de verkoopcijfers draait, maar wees oprecht in iets willen betekenen voor je klant door bijvoorbeeld samples weg te geven of gratis informatie beschikbaar te stellen. Ik doe dat nu door dit artikel beschikbaar te stellen. Ik wil dat jij hier iets voor jezelf uithaalt.

 

Jouw kijker krijgt steeds vaker een optie om een interactie te voeren tijdens jouw verhaal.

 

“Huh, hoe dan?” zal je misschien denken. Ja, zo zat ik ook toen ik de serie Bandersnatch voor het eerst zag op Netflix. Terwijl de serie zich afspeelt, heb jij als kijker de mogelijkheid om essentiële beslissingen in het verhaal te nemen, waardoor het verloop van het verhaal verandert. Supergaaf. Netflix heeft al aangegeven meer interactieve content te gaan maken en ook een platform als Vimeo biedt steeds meer opties waarmee kijkers het verloop van een verhaal kunnen invullen. Ook wordt het steeds makkelijker om een Call to Action toe te voegen aan een video. Zo kunnen we iemand na afloop direct om zijn of haar e-mailadres vragen om deze persoon vervolgens toe te voegen aan onze funnel.

Interactieve video

Maar het kan ook in simpelere vormen. Ga in gesprek met jouw kijker; wat willen ze zien? wat willen ze van je weten? Luister naar hun meningen en neem deze mee in de volgende content die je gaat maken. Bouw een relatie op.

 

En hoewel het in de praktijk wellicht lastig is om iets soortgelijks in de video’s van jouw bedrijf toe te passen, is er zeker wat met de essentie te doen. Jouw kijker het gevoel geven dat ze in de hand hebben wat jij voor content creëert is namelijk op andere manieren te doen. Denk bijvoorbeeld aan het betrekken van jouw kijkers in een dilemma. Uiteraard doe je dit binnen de kaders die je zelf stelt. Dit heeft een aantal voordelen. Je hoeft zelf minder creatief te zijn in het bedenken van nieuwe content en je produceert content waarvan je zeker weet dat jouw kijker/doelgroep daarvan houdt.

 

Sla nu je slag met het gebruik van social ads.

 

Social ads worden door veel bedrijven nog steeds niet gebruikt. Wist je dat jouw post zonder deze te adverteren gemiddeld maar bij 10 tot 20% van je volgers terecht komt? Met het adverteren van een bericht vergroot je dit bereik drastisch. Voor bedrijven zijn social media advertenties een laagdrempelige manier om met relatief weinig geld een groot bereik te hebben. Ook zijn er enorm veel opties om hele relevante doelgroepen te bereiken, zoals:

  Doelgroepen die recent een pagina op je website hebben bezocht en daarmee dus al interesse hebben getoond in je bedrijf.

  Doelgroepen die dezelfde voorkeuren en ‘likes’ hebben als bestaande klanten van je bedrijf, maar nog niet eerder in aanraking zijn geweest met je bedrijf (geen grap).

 

Sla dus zeker in 2019 je slag met online adverteren, want ik verwacht dat de prijzen voor online adverteren in de nabije toekomst flink zullen stijgen.

 

In onze advertentievideo’s zorg ik voor die sterke Call to Action, maak ik een dynamische video, geef ik iets weg waar mijn doelgroep iets aan heeft en segmenteer ik mijn doelgroep zo goed mogelijk. Ook retargetten we doelgroepen die eerder interesse hebben getoond in onze producten en diensten met bijvoorbeeld een leadadvertentie, welke automatisch alle contactgegevens van de persoon invult.

 

Als je aan het eind van dit artikel bent aangekomen, wil ik je alleen nog laten weten dat ik hoop dat ik jou en je bedrijf iets heb bijgebracht en dat je iets van waarde uit dit artikel kunt halen. Schroom niet om me een bericht te sturen als je vragen hebt. Ook ben ik benieuwd welke trends op het gebied van online video jij voor 2019 ziet. Let me know!

Vond je dit artikel leuk?