Video inzetten voor employer branding: 4 dingen waar je op moet letten

Dat videomarketing een effectieve manier is om je recruitment kracht bij te zetten en je merk als een aantrekkelijke werkgever te positioneren, dat wisten we al. Maar om het vervolgens ook goed te doen, dat is nog een hele uitdaging. Wat mij betreft is realiteit de nieuwe kwaliteit tegenwoordig. Door de overload aan content die we dagelijks bekijken en luisteren zijn we met z’n allen steeds meer op zoek naar authenticiteit en transparantie. Iets wat jij als recruiter/werkgever in je achterhoofd moet houden als je aan de slag gaat met het maken en verspreiden van video’s vanuit je merk. In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten als je video in gaat zetten voor employer branding.

 

1. Start met een duidelijk doel

Zoals bij iedere vorm van marketing of ondernemen is het belangrijk om een doel voor jezelf te bepalen. Zo kan je sneller meetbaar maken of je strategie effectief is en de juiste mensen/middelen bij elkaar brengen. Voorbeelden van duidelijke doelen zijn:

  • Het vervullen van een bepaalde vacature binnen jullie bedrijf, bijvoorbeeld die van elektromonteur.
  • Het vervullen van een reeks openstaande vacatures, nu én in de toekomst. Hierbij staat branding meer centraal.
  • Het betrekken en activeren van het huidige personeel om de doorloop te verminderen en je huidige personeel in te zetten als ambassadeurs van je merk.

Het vervullen van één vacature

Doordat je hier goed kan beschrijven wat voor persoon je zoekt kan je hier ook heel goed inspelen op de wensen van deze specifieke kandidaat. Ook kan je gerichter vertellen wat je de kandidaat biedt en in gaan op bijvoorbeeld de vereiste technische vaardigheden.

Het vervullen van een reeks vacatures

Hier heb je vaker te maken met kandidaten die waarschijnlijk nog ergens anders werkzaam zijn. Het interesseren van deze kandidaten heeft meer tijd nodig. Het uitdenken en plannen van een branding-strategie rondom het vervullen van een reeks vacatures heeft dan ook langer de tijd nodig en is een continue traject. Bedenk vooral: wat maakt jullie bedrijf anders dan de concurrent? Ga dieper in op kernwaarden, de bedrijfscultuur en unieke mogelijkheden die jouw bedrijf biedt.

Het betrekken van het huidige personeel

Creëer een gezamenlijke stip op de horizon, en laat weten dat deze stip alleen kan worden bereikt met de hulp van alle werknemers binnen jullie bedrijf. Door toekomstdoelen en de visie van jullie bedrijf samen te vatten in een aansprekende video creëer je betrokkenheid. Daarnaast is het belangrijk om medewerkers te stimuleren om zelf aan de slag te gaan met de creatie van content, bijvoorbeeld door het maken van een korte video met hun smartphone.

 

2. Wees transparant en authentiek

In veel recruitment-video’s zie je tegenwoordig ping pong tafels en gezellige feestjes. Helemaal ok en fijn als dat wordt aangeboden, maar ik raad altijd aan om vooral over de dingen te praten die jouw organisatie echt onderscheidt. Zijn het de vernieuwende producten waarvoor klanten uit heel de wereld naar jullie toe vliegen, is het jullie bijdrage aan de Energietransitie of is de werksfeer gewoon heel goed?

Gebruik ook geen acteurs, maar betrek verschillende mensen uit de organisatie. Kies hierbij voor een goede mix tussen verschillende functies en managementniveaus. Mensen willen niet alleen van de eigenaar horen waarom het aantrekkelijk is om bij jullie te werken, maar juist ook van toekomstige collega’s.

 

3. Vergeet de distributie niet

Je hebt tijd en energie gestoken in het creëren van een recruitment-video, dan wil je ook dat die door zoveel mogelijk relevante mensen gezien wordt. Bedenk daarom vooraf goed welke kanalen je het beste kan gebruiken om jouw ideale kandidaat te bereiken. Voorbeelden zijn je eigen website, een werken-bij-pagina, social media en vacaturewebsites.

Werken-bij-pagina

Kandidaten die hierop kijken hebben al interesse in jullie openstaande vacatures, daarom zijn ze waarschijnlijk ook zeker geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt in je video.

Social media

Hiermee bedoel ik niet alleen het eenmalig posten op je bedrijfspagina en vanuit je medewerkers op LinkedIn, maar ook het gericht targetten van de relevante doelgroep via de Facebook Business Manager en LinkedIn Ads. Vooral met LinkedIn kan je heel gericht targetten op specifieke vaardigheden, eerdere werkervaring, huidige werkgevers. De mogelijkheden zijn enorm. In dit artikel vertel ik hier meer over.

4. Een goede CTA en opvolging

Zorg voor een duidelijke Call to Action aan het einde van je video. Zorg dat de drempel om contact op te nemen met je bedrijf zo laag mogelijk is en volg contacten snel op. Rituals doet dit heel handig en probeert bij ieder sollicatiegesprek ook een ambassadeur te creëren voor het merk. Iedere (ook afgewezen) sollicitant krijgt bij het gesprek twee kleine cadeautjes: één om weg te geven, en één om te houden. Dit onder het mom van ‘the power of giving’. Daarnaast sturen ze een bedank-kaartje met een extra sample naar het adres van de sollicitant.

 

Direct onze whitepaper ‘in 14 stappen naar een succesvolle videomarketingstrategie met meetbare doelstellingen ontvangen?’

Wil je meer weten over het maken van video-content? Bekijk deze pagina en boek direct een vrijblijvende strategie-sessie met iemand van PixelX om jouw uitdagingen en doelstellingen te bespreken.

Vond je dit artikel leuk?