Spring naar content

Waarom zou je personal branding inzetten? .

Laten we beginnen bij het begin. Wat is personal branding eigenlijk? Ik zou het als volgt beschrijven; Een persoon als merk in de markt zetten. Het gaat dus niet om uitingen vanuit een bedrijf, maar vanuit een persoon. Juist door vanuit een persoon te communiceren zien we een hogere engagement, meer vertrouwen en loyalere verbinding.

Je verbindt niet met de tent, maar met de vent.

Hoe komt het dat personal branding zo goed werkt?

Dat kunnen we vrij simpel verklaren door naar het brein te kijken. In het deel van ons brein waar keuzes worden gemaakt, vindt ook emotie plaats. Plat gezegd maken we 99% van onze keuzes onbewust, gebaseerd op emotie. En waar voel jij meer emotie bij: een logo of een gezicht?

Een gezicht inderdaad! Als je voor een logo koos, dan zou ik me toch een beetje zorgen gaan maken. We voelen bij een persoon veel meer emotie, dat is de reden dat de inzet van personen in onze marketingstrategie ook zo sterk werkt.

Dit zijn de 4 redenen waarom jij vandaag met personal branding moet beginnen.

  1. Aantrekkelijk werkgeverschap: de arbeidskrapte is voor vrijwel iedere organisatie een issue. Een mooi salaris en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet meer voldoende om een talent binnen te halen. We willen bij een organisatie werken die aansluit bij ons eigen gedachtengoed. Uitstralen dat je een aantrekkelijke werkgever bent is dan essentieel. Maar ga je dat vertellen vanuit naam van de organisatie? ‘Wij van WC-eend’ alarm! Nee, laat ambassadeurs binnen de organisatie dat uitdragen. Hun woord is een stuk geloofwaardiger. Zo bereikten we met Evoke met 12 ambassadeurs binnen zes maanden meer dan 2 miljoen mensen. Bekijk de case hier;
  2. Humanisering van merken: één van de marketingtrends van 2023 is humanisering van merken (Frankwatching, 2023). Dit houdt in dat merken steeds meer menselijke kenmerken krijgen. Personal branding is de 2.0 versie hiervan. Je gaat niet alleen menselijke kenmerken koppelen aan jouw merk, je gaat mensen inzetten om jouw boodschap uit te dragen. Niet als een soort luidspreker natuurlijk. Ze hebben juist allemaal een eigen verhaal en tone-of-voice. Maar zij zijn hoe dan ook het uithangbord voor jouw organisatie;
  3. Hogere betrokkenheid op social media: je verwacht het niet, maar sociale media is bedoelt voor sociale interacties. Nou worden de platformen al jaren ingezet vanuit commerciële doelstellingen, maar het sociale karakter blijft. Dat is de reden waarom persoonlijke profielen op de meeste sociale media kanalen het best werken. De enorme explosie aan influencers is daar een mooi voorbeeld van. De engagement bij een persoon is een stuk hoger dan bij een merk. Van dit gegeven ga je ook gebruik maken bij personal branding, alleen dan met een zakelijke doelstelling;
  4. Maakt werk makkelijker: als we kijken naar collega’s in een sales, HR, marketing of management positie, dan zien we dat LinkedIn al lang geen nieuwe terrein meer is. Het is een platform dat al volop wordt ingezet om leads of potentiële nieuwe medewerkers te bereiken. De manier waarop dat nu wordt gedaan… daar druipt het commerciële belang vaak al vanaf bericht één vanaf. Door te werken aan personal branding wordt het benaderen van mensen een stuk makkelijker. Als er in de content ingespeeld wordt op pijnpunten van de doelgroep, dan voelen zij dat ze begrepen worden en dat hij/zij een oplossing heeft voor het pijnpunt.

Al met al zien we dus dat personal branding om meerdere reden een effectieve marketingstrategie is. Het is er vooral één waar je vandaag mee moet beginnen.

Vragen? Neem contact op!

Benieuwd hoe jij personal branding in kan zetten voor jouw organisatie? Stuur een bericht naar Lotte of bekijk ons aanbod voor een training bij jouw bedrijf op locatie.

MEER WETEN?

Bekijk onze kennisbank voor meer artikelen van onze specialisten.