Spring naar content

Leestijd 8 minuten

01 nov 2020
Geschreven door:
Wim van der Burgh
Onderwerp:

Met deze 10 stappen wordt jouw videomarketing succesvol .

In dit artikel vertel ik je meer over de mogelijkheden waarop jij videomarketing in kunt zetten in je B2B-marketingstrategie. De drempel is niet zo hoog als je soms denkt en starten kan vandaag al. Waarom?

 

  • De conversie van landingspagina’s wordt met 86% verhoogd wanneer er video aan wordt toegevoegd (bron).
  • 73% van de b2b-marketeers geeft aan dat video een positieve impact heeft gehad op hun ROI (bron).
  • Als je video gebruikt in je sales-presentaties de kans op een opdracht omhoog gaat van 25% naar 37% (bron). Daarnaast geeft 59% van de decision makers aan dat ze liever naar een video kijken dan naar een statische presentatie (bron).
  • Videomarketing staat (zeker nu) voor veel marketeers nog bovenaan het prioriteitenlijstje in 2020.

 

Marketing is tegenwoordig niet B2B of B2C, maar H2H of human-to-human. Door bots, e-mail en andere communicatie-tools willen we nog wel is vergeten dat achter ieder bedrijf, hoe klein of groot ook, er mensen zitten die samen beslissingen nemen en met waarschijnlijk precies dezelfde uitdagingen worstelen als jij en ik. Juist ook hierom biedt het gebruik van video een kans voor jouw bedrijf; het maakt jullie organisatie authentieker, transparanter en aantrekkelijker.

 

  1. Bepaal eerst waar je video wilt in gaan zetten en waar het kan bijdragen aan jouw marketing- of HR-doelstellingen. Video kan in verschillende fases een belangrijke rol spelen: informatieve video’s draaien vooral om het creëren van bewustwording rondom het probleem wat jij oplost. Case-video’s zijn voor warmere leads, zodat jij kan laten zien hoe jij dit probleem voor anderen hebt opgelost.
  2. Bedenk, goede video’s draaien vooral om de relevantie voor jouw doelgroep. Wanneer je deze voor jezelf duidelijk hebt, start dan is met het maken van een lijst van minimaal 5 problemen waar jullie klanten tegenaan lopen voordat ze met jullie in zee gaan. Doe dit in samenwerking met verschillende collega’s binnen je organisatie.
  3. Raak vertrouwd met video en ga proberen. Denk vooral wel goed na over wat je wilt vertellen, maar het belangrijkste is om gewoon te beginnen. Geen camera? Pak je smartphone, bestel een simpele lamp voor degelijke belichting en een audio-setje. Let er wel op dat je dit soort content niet overal gebruikt. Het is bijvoorbeeld goed voor zakelijke vlogs en/of de persoonlijke video’s vanuit personeel binnen je organisatie.
  4. Script en bedenk vooraf wat voor shots je wilt maken en wie/wat je hiervoor nodig heeft. Pre-productie is iets wat vaak nog onderschat wordt, maar mits dit goed wordt gedaan scheelt het veel tijd en levert het een veel beter resultaat op.
  5. Belangrijk ook bij het scripten: storytelling. Neem de kijker mee op reis, geef hem/haar een ervaring. Daarbij is humor en/of emotie ook een must. Beiden werken ontwapend, nemen weerstand weg en zorgen ervoor dat er een band wordt geschept met je merk.
  6. Houd rekening met het format van je video. Als je je op zakelijke klanten richt heb je waarschijnlijk een reeks producten/diensten die je aanbiedt en die je allemaal de aandacht wilt geven die ze verdienen. Kies er dan voor om per onderdeel een video te maken. Daarnaast kan het ook een idee zijn om een klant in het zonnetje te zetten. Klant gelijk blij, want je besteed extra veel aandacht aan hem. En voor jou een kans om een ‘onafhankelijker’ verhaal te vertellen.
  7. Creëer herkenbaarheid door een vaste intro (met geluid) te introduceren voor je video’s. En voeg aan iedere video ondertitel
  8. Ga ook is in gesprek met de sales-afdeling en gebruik video om nieuwe leads direct te benaderen via bijvoorbeeld de chat-functie van LinkedIn. Heel persoonlijk, en je laat zien dat je tijd en moeite in iemand hebt gestoken. Gebruik hiervoor een tool als Camtasia.
  9. Met alleen het posten van je video’s op social media en je website zal je nooit de volledige potentie benutten. Met LinkedIn ads kan je targetten op werkgevers, functies, bezoekers van je website of een specifieke pagina; de mogelijkheden zijn enorm. Met YouTube pre-roll ads kan je op YouTube personen targetten die vorige week een voor jou hele relevante zoekterm hebben ingevuld. Of gebruik ActiveCampaign om relevante leads jouw video-content geautomatiseerd te sturen.
  10. Zoek een video-partner die je organisatie aanvult. Bedenk vooraf wat je zelf wilt doen (bijvoorbeeld het maken van de vlogs) en wat je wilt maken in samenwerking met een partner (het maken van de company video, sales-pitch). Zoek hierbij naar een partner die ondersteunt in de pre-productie en productie, maar die ook ervaring heeft met digital marketing, zodat jij het meeste uit je video-content kan halen en advies kan krijgen over hoe je video-content kan toepassen binnen een bredere strategie.

MEER WETEN?

Bekijk onze kennisbank voor meer artikelen van onze specialisten.