Leestijd 4 minuten
5 tips voor een effectieve videoproductie .
Een goede videoproductie is zoveel meer dan de juiste camera en het goede verhaal. Het vraagt om een goede planning, aandacht voor details en de betrokkenheid van de juiste collega’s binnen jouw organisatie om ervoor te zorgen dat iedereen blij is met het het eindresultaat.
Je herkent het vast wel:
- Een collega of manager die niet betrokken is geweest bij de productie gaat pas feedback geven als de V1 van de video wordt opgeleverd;
- of een briefing die onvolledig is en waar niet de juiste details in staan. Zo kunnen jij en het productiehuis niet gericht aan de slag;
In dit artikel neem ik je mee in hoe wij bij PixelX dit proces aanpakken. Ik geef je 5 tips voor een ‘effectieve’ videoproductie. Met een effectieve videoproductie bedoel ik een videoproductie die niet alleen qua verhaal, maar ook qua proces klopt. Jij ontvangt wat je wilt en dit binnen de gestelde planning en budget.
Creëer een duidelijke briefing
Dit lijkt misschien een open deur, maar een onvolledige of onduidelijke briefing kan leiden tot veel problemen en verwarring. Zeker als er veel stakeholders betrokken zijn bij het proces. Zorg ervoor dat je een gedetailleerde en volledige briefing hebt waarin je in ieder geval de volgende zaken benoemd:
- Wat is het doel van de video?
- Wie is de doelgroep?
- Welke boodschap wil je overbrengen?
- Wat is de gewenste stijl en toon?
- Welke stakeholders zijn betrokken en wie mag wat van deze video vinden?
- Tijdlijn en deadline
- Budget
Met alle vaste klanten van PixelX werken we in een speciaal door ons ontwikkeld briefingsformulier. Jij vult het briefingsformulier in en ontvangt direct een kopie in de mail. Zodra collega’s dit doen, weet je dat aan de juiste voorwaarden voldaan wordt om een goede videoproductie te starten. Zo bewaken we samen een goede start.
Betrokkenheid vanaf het begin
Zorg ervoor dat alle mensen die iets van de video mogen vinden vanaf het begin betrokken zijn bij het proces. Op deze manier vermijd je verrassingen en last-minute wijzigingen die het project kunnen vertragen. Een van de voorwaarden die wij bij grotere producties stellen is dat alle stakeholders in ieder geval betrokken zijn bij de creatieve kick-off. We gebruiken creatieve brainstorm methodes zodat iedereen zich gehoord voelt en betrokken is. Ook moeten alle stakeholders een Go/No-go geven op het script en storyboard.
Plannen met marge
Het is belangrijk om een realistische planning te hebben. Vaak wordt de tijd die het kost om alle feedback te verzamelen en goedkeuringen te krijgen onderschat. Houd hier van tevoren rekening mee en stem dit af met anderen om verrassingen te voorkomen.
Gebruik de juiste tools
Met tools zoals Monday.com heb je een centrale plek voor alle communicatie en bestanden. Er zijn veel tools om jou te helpen het werk efficiënter in te richten en de samenwerking te verbeteren. Wij gebruiken Monday.com voor de communicatie en Vimeo voor het versturen van video’s en als centrale plek voor alle feedback.
Evalueer na afronding
Een stap die vaak wordt vergeten, maar erg belangrijk is. Zeker als jullie in de toekomst meer willen gaan maken. Hebben jullie je doelen bereikt? Waar ging het goed en minder goed in het proces? Een evaluatie betekent waardevolle lessen voor de volgende keer. Zeker als je werkt met samenwerkingspartners of een productiehuis.
Meer weten?
Wij geloven dat, om tot goede verhalen te komen, het proces ook ijzersterk moet zijn. Daarom bouwen wij altijd aan sterke processen en helpen we onze klanten hier ook bij. Wij bewaken de huisstijl, kennen je organisatie echt (zodat jij het niet iedere keer opnieuw uit hoeft te leggen) en helpen je bij het bouwen van een centraal proces voor de briefings zodat jij precies weet wat er nou eigenlijk allemaal gemaakt wordt. Meer weten? Stuur me een bericht en ik laat je zien hoe.
MEER WETEN?
Bekijk onze kennisbank voor meer artikelen van onze specialisten.