Leestijd 4 minuten
4 praktische tips voor een goede videoproductie .
Bij het opzetten van een goede videoproductie komt vaak meer kijken dan veel mensen denken. Het volledige traject, van het uitwerken en -denken van het concept tot aan het bepalen van de video’s die opgeleverd moeten worden, kan erg uitgebreid zijn. Wij begeleiden jou volledig in dit traject en hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. Wel deel ik vandaag een aantal tips met je die je mee kunt nemen in je voorbereiding richting het opzetten van een goede videoproductie; hoe haal je er op het gebied van kwaliteit, planning én budget het meeste uit?
Een goede voorbereiding is het halve werk…
Neem daarom de tijd om het volledige concept uit te denken en bepaal van tevoren goed hoe de te maken content binnen jouw strategie past. In de concept-fase doe je onder andere onderzoek naar de wensen en behoeften van interne stakeholders, maar ook die van je doelgroep. Hoe wij dat doen? In een creatieve sessie achterhalen onze copywriter en regisseur het verhaal achter de video en de wensen vanuit de stakeholders. Zo deden we dit bijvoorbeeld voor een recente wervingscampagne van De Hypotheker, waarbij we vooraf in gesprek zijn gegaan met zes werknemers om te achterhalen wat hen drijft en op welke manier het voor hen uitdagend is om bij De Hypotheker te werken. Al deze bevindingen zijn meegenomen in de verdere uitwerking van het script. Wij leveren in deze fase van een videoproductie vaak een uitgewerkt concept, waarin gevisualiseerd staat wat we gaan maken, en script, waarin we woord voor woord omschrijven wat er wordt verteld.
Vergeet niet; het maken van een videoproductie moet vooral ook heel leuk zijn. Het is een kans om het verhaal van jouw organisatie mooi te visualiseren. Geniet er dus af en toe ook een beetje van.
Houd je ogen open voor aanvullende niet video-content
Daarom is het belangrijk om goed te bepalen wat je precies nodig hebt. Wil je je video ook optimaliseren om mee te adverteren op bijvoorbeeld LinkedIn of Instagram? Dan adviseren wij altijd de creatie van een vierkant én portret-formaat; zo maak je optimaal gebruik van de schermruimtes van deze platforms. Dit verhoogt de conversie en verbetert de beleving van de kijker.
Verder adviseren wij altijd om na te denken over:
- Thumbnails: de omslag van je video op bijvoorbeeld YouTube, LinkedIn of je website. Je wilt uiteraard een herkenbare branding met een pakkende titel, zodat mensen op jouw video klikken en deze aansluit bij de rest van je merk.
- Video-stijl: heeft jouw organisatie al een eigen video-stijl? Denk aan titelbalkjes (lower thirds), leaders en een outro. Niet? Dan denken wij hierover mee en kunnen we een opzet leveren. Zo wel, dan voegen wij dit volledig door in de video.
- Fotografie: om in een concept of campagne één stijl te bewaken adviseren wij zo nu en dan om ook fotografie in te plannen op de dag of dagen van de productie. Zo creëren we één lijn en herkenbaarheid.
Recycling is key!
Wij noemen het recyclen. Je stopt tijd, energie en budget in jouw videoproductie. Laten we er dan ook het meeste uit halen! Dit betekent bijvoorbeeld dat we van een video meerdere snippets (kortere varianten) maken, geoptimaliseerd voor jouw socials en met het doel om traffic te genereren naar jouw website. Ook kunnen we op een later moment content altijd op een andere manier inzetten.
Vergeet je materiaal niet op te slaan op een handige plek
Sla alle beelden en het eindresultaat centraal op zodat dit gemakkelijk door collega’s kan worden gebruikt en later kan worden teruggevonden. Gemaakte stijlen archiveer je ook voor toekomstige video-projecten gemakkelijk in Adobe Creative Cloud. Zo creëer je een beeldbank waar jouw organisatie altijd uit kan putten. Naast de creatie en bewaking van een video-stijl is dit één van de diensten die wij bieden wanneer je kiest voor PixelX als videopartner.
Advies over jouw volgende videoproductie? Stuur een bericht naar Wim of boek direct een gratis creatieve sessie.
MEER WETEN?
Bekijk onze kennisbank voor meer artikelen van onze specialisten.