Spring naar content

Leestijd 4 minuten

09 jul 2021
Geschreven door:
Kirsten Bijl

Hoe werkt podcasten voor je bedrijf? .

Van de basics over investeren tot discussies over mentale gezondheid en het gebruik van social media: tegenwoordig kunnen er podcasts over elk onderwerp worden opgenomen. Dat gebeurt ook zeker! Ieder merk en elke influencer host een podcast tegenwoordig, dus de vraag die veel bedrijven hebben is: zouden wij dit ook moeten doen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, bekijken we eerst een aantal andere belangrijke zaken.

 

Ten eerste: wat is een podcast?

Een podcast is een geluidsfragment dat kan worden gedeeld met andere mensen door middel van speciale platforms. Deze kan gaan over allerlei onderwerpen en kan worden ingesproken door één of meerdere personen. Vaak wordt het opnemen gedaan in een professionele podcaststudio met producer erbij, want er komt meer bij kijken dan alleen op ‘record’ drukken: de kwaliteit moet wel goed genoeg zijn en de podcast zal na opname bewerkt moeten worden.

 

Wie luisteren naar podcasts?

Niet alleen in Amerika zijn podcasts énorm populair (één op de drie personen luistert hier podcasts), maar ook in Nederland is het aantal erg toegenomen de afgelopen jaren. Tegenwoordig beluistert één op de drie Nederlanders een podcast1. Als we dan inzoomen op geslacht, zien we geen groot verschil. Wel is er een verschil per leeftijdscategorie, want in Nederland behoort 62% van de podcastluisteraars in het vakje ‘millennial’. Dit is de groep mensen die geboren is tussen 1980 en eind 2000. Binnen deze verzameling geeft de helft aan wekelijks een podcast te luisteren en ook is dit dé groep die onderling podcasts aanraadt. Wat overigens ook leuk is te benoemen, is dat de gemiddelde leeftijd van bijvoorbeeld BNR Nieuwsradio hoger ligt. Hiervoor zijn de twee grootste groepen 45-59 en 35-44 jaar oud2.

 

Waarom heeft jouw bedrijf een podcast nodig?

We weten dat bijna alles om de visuals gaat tegenwoordig, maar mensen onderschatten de kracht van audio. Uit ervaring merken we dat een boodschap tot wel drie keer beter wordt overgebracht via een podcast ten opzichte van blogs. En dan hebben we het nog niet eens gehad over branded podcasts en de voordelen daarvan! 

 

Vertel, hoe zit het met branded podcasts?

Een groot aantal podcasts vanuit bedrijven is branded. Het noemen van een merk zorgt voor een hogere engagement (gemiddeld 16%) en ook onthouden de luisteraars de context rondom het name-dropping in de podcast beter (12%)3. Waarschijnlijk komt dit door de vaak luchtige toon en interactie tussen podcast host(s) en luisteraars. Deze voordelen zijn erg gunstig voor bedrijven en voor presentatoren die werken met sponsorships. Zowel brand awareness als koopdrang gaat omhoog onder alle leeftijdscategorieën, zeker bij millennials.

 
Naast het opnemen van de podcast, wat moet ik nog meer weten?
Potentiële luisteraars moeten je uiteraard online kunnen vinden. Dit gebeurt op dit moment vooral via Spotify, dus zorg ervoor dat de podcast hierop staat. Daarnaast is het essentieel dat de podcast cover er aantrekkelijk uitziet, want velen selecteren de podcast op basis van de thumbnail. Dit werkt hetzelfde als op YouTube: het moet een realistische en duidelijke weergave zijn van wie de host is en waar de podcast over gaat. Eventueel is een nét andere visual per aflevering ook een optie.

 

Weet je niet waar je je podcast kunt opnemen of heb je nog verdere vragen? Stuur eens een berichtje naar onze audio en podcast expert Max en beluister ook onze podcasts voor De Hypotheker en Hogeschool Rotterdam. Meer informatie is ook te vinden op www.podcastx.nl.

 

 

Bronnen:
[1] Markteffect Podcast Monitor, 2021
[2] Brouwers & den Hartog, 2019
[3] BBC Audio:Activated, 2019

MEER WETEN?

Bekijk onze kennisbank voor meer artikelen van onze specialisten.