Spring naar content

Hoe Artificial Intelligence (AI) videoproductie verandert .

Dat artificial intelligence de manier waarop wij videoproducers werken gaat veranderen, dat staat vast. Generative AI gaat ervoor zorgen dat we sneller en makkelijker visuele content kunnen produceren. Maar hoe blijf je als maker dan relevant? Hoewel AI veel taken kan automatiseren, zal naar mijn mening menselijke creativiteit altijd belangrijk blijven voor het produceren van onderscheidende video’s en campagnes. In dit artikel:

  • Lees je meer over Generative AI;
  • Lees je meer over de vier AI-tools die wij bij PixelX gebruiken en die ook jij direct in kan zetten om mee te liften op de trend. Want stilstand is achteruitgang;
  • Lees je meer over de gevolgen van AI op videoproducties.

Wat is Generative AI en welke invloed gaat het hebben op videoproducties?

Generative AI is een type artificial intelligence dat verschillende typen content (tekst, foto, audio, video) kan produceren. Het is sinds de introductie van ChatGPT vorig jaar enorm in opkomt, vooral omdat produceren een kwestie van secondes is. Bijna alle tech-giganten zijn hier inmiddels bovenop gesprongen. En de eerste rechtszaken over het eigendom van Generative AI zijn inmiddels begonnen. Dit omdat de AI datasets van het internet gebruikt om visuele content te reconstrueren. Hiermee gebruikt het dus ook delen van het werk van andere mensen, simpelweg omdat dit online staat. Een interessant ontwikkeling.

Ook Adobe voegt Generative AI toe aan onder andere Creative Cloud

Hoe Generative AI videoproducties gaat veranderen? Vast staat dat het produceren van visuele content met deze technologie veranderd. Het stelt ons in staat om realistische beelden, animaties en effecten te generen met een ongekende snelheid.

Dit versneld de trend productiekwaliteit vs. productiewaarde: we krijgen een hogere productiekwaliteit (= kwaliteit, onderscheidenheid) voor een steeds lagere productiewaarde (= investering met tijd, geld en ruimte). AI kan naast visuele content produceren ook inhoud analyseren, automatisch ondertiteling toevoegen (tip), voorwerpen in bewegend beeld herkennen om deze snel te bewerken en veel meer…

Welke vier AI-tools wij bij PixelX gebruiken

Je kan vandaag al starten met het inzetten van AI binnen jouw videoproducties. Bij PixelX gebruiken we de volgende AI-tools, vooral om ideeën en scripts te visualiseren, maar ook om ondertiteling in te voegen en transcripties te genereren van podcasts.

 

Midjourney: Visuele Content on your command

Midjourney is een AI-gestuurd platform waarmee je door middel van prompts (commando’s) binnen een minuut hoogwaardige afbeeldingen kan genereren. Je kan Midjourney bereiken via het streamersplatform Discord. De onderstaande afbeelding is gegenereerd op basis van het commando ” young woman walking towards school. Backpack on. Wide shot. Outside.”.

Prompt Midjourney

De prompt voor Midjourney: young woman walking towards school. Backpack on. Wide shot. Outside.

 

Runway: AI-gestuurde Video- en Beeldbewerking

Runway is een platform dat AI-gestuurde beeld- en videobewerking mogelijk maakt. Het stelt ons in staat om met behulp van machine learning geavanceerde effecten en beeldmanipulaties uit te voeren, zonder dat we daarvoor diepgaande technische kennis meer nodig hebben. Met Runway kunnen gebruikers automatisch objecten verwijderen, achtergronden veranderen, stijloverdrachten uitvoeren en nog veel meer. Dit leidt tot een snellere en eenvoudigere workflow bij videoproducties.

 

 

Synthesia: Videoproductie Zonder Camera

Synthesia is een platform dat videoproductie zonder camera mogelijk maakt. Het stelt ons staat om realistische virtuele acteurs te creëren en video’s te genereren met behulp van tekst-naar-spraak-technologie. Met Synthesia kunnen videomakers eenvoudig en snel hoogwaardige videocontent creëren zonder de noodzaak van fysieke acteurs, locaties of dure apparatuur. Je ziet het er naar mijn mening nu nog wel van af, maar stel je voor wat dit kan doen voor de productie van bijvoorbeeld explainer video’s binnen een paar jaar.

 

 

ChatGPT: Het Nieuwe Tijdperk van Scriptschrijven

ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI en waarschijnlijk de meest bekende van het rijtje, is een geavanceerd AI-gestuurd taalmodel dat de manier waarop teksten en scripts worden geschreven makkelijker maakt. Met ChatGPT kunnen filmmakers en scenarioschrijvers automatisch dialogen genereren, personages ontwikkelen en creatieve ideeën opdoen. Deze tool maakt het schrijfproces sneller en efficiënter en stelt videoproductieteams in staat om hun creatieve visie beter te realiseren.

En wat komt er nog aan?

Vast staat dat Generative AI ons werk en het maken van visuele content enorm kan gaan veranderen. Naar mijn mening biedt dit de mogelijkheid om onze creativiteit nog meer los te laten. Een voorbeeld: ik kan nu bijvoorbeeld zelf storyboards maken. Met AI-gestuurde tools kunnen we complexe processen automatiseren, waardoor we meer tijd hebben om ons te concentreren op storytelling en het creëren van een sterk verhaal.

Tegelijkertijd voelt het soms ook wel tegenstrijdig: de moeite die we moeten doen om iets onderscheidends te creëren wordt steeds minder. Hoe gaat dit binnen een paar jaar ontwikkelen? We gaan het zien. Vast staat wel dat we mee moeten en gaan bewegen in deze AI-trend.

MEER WETEN?

Bekijk onze kennisbank voor meer artikelen van onze specialisten.