Spring naar content

Explainer video’s maken in het onderwijs: een stappenplan .

Explainer video’s zijn een geweldige manier om leerlingen te helpen bij het begrijpen van moeilijke stof en onderwerpen. Met de groeiende trend van digitalisering in het onderwijs, worden explainer video’s steeds populairder en sluiten ze goed aan bij de wensen en voorkeuren van nieuwere generaties zoals Gen Z (1997-2012).

Het maken van dit soort explainer video’s kan docenten veel tijd besparen en biedt tegelijkertijd een interactieve en boeiende leerervaring voor leerlingen. In dit artikel neem ik je mee in een stappenplan voor het maken van effectieve explainer video’s in het onderwijs op basis van onze ervaring na het produceren van verschillende reeksen voor onder andere De Haagse Hogeschool.

Stap 1: Identificeer het doel en het onderwerp

De eerste stap bij het maken van een explainer video is het identificeren van het doel en het onderwerp. Het doel van de video is om complexe onderwerpen op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit te leggen aan leerlingen. Leerlingen die jij het beste kent. Mijn advies is dus om altijd studenten te betrekken in het proces om samen te testen en hiervan te leren. Gebruik daarnaast bestaande literatuur om inzicht en advies te krijgen van andere partners.

Stap 2: Bepaal de doelgroep en de leerdoelen

Het is belangrijk om de doelgroep te bepalen voor wie de explainer video bedoeld is en de leerdoelen vast te stellen. Wie is de doelgroep? Zijn het basisschoolleerlingen of middelbare scholieren? Wat is het niveau van hun voorkennis en hoe sluit jouw bestaande programma aan bij deze explainer video’s? Welke specifieke doelen moeten worden bereikt met de video? Door deze vragen te beantwoorden, kan je de inhoud van de video afstemmen op de doelgroep en de leerdoelen.

Stap 3: Maak een script

Een goed script is de sleutel tot het maken van een effectieve explainer video. Het script moet eenvoudig, duidelijk en beknopt zijn. Het moet de belangrijkste punten van het onderwerp behandelen en de informatie in een logische volgorde presenteren. Het script moet ook gebruiksvriendelijk zijn, zodat het de leerlingen aanspreekt en hen betrokken houdt.

Stap 4: Maak een storyboard

Een storyboard is het visuele plan voor de video. Het bevat een reeks afbeeldingen die de verhaallijn van de video weergeven. Het storyboard helpt je bij het bepalen van de lay-out van de video, de overgangen en de inhoud. Het helpt je ook om de lengte van de video te bepalen en de belangrijkste visuele elementen te identificeren die nodig zijn voor de video. Mijn advies is om de gemiddelde explainer video niet langer te maken dan 15 minuten.

Belangrijk: voor Generatie Z (1997 – 2012) is het belangrijk dat informatie op een visueel aantrekkelijke manier wordt gepresenteerd. Deze generatie is opgegroeid met technologie en is gewend aan het snel verwerken van informatie. Door een storyboard te maken en visuele elementen en animaties toe te voegen aan de explainer video, wordt de informatie op een visueel aantrekkelijke manier gepresenteerd en kan deze beter worden begrepen door Generatie Z.

Visuele elementen en animaties helpen om abstracte of complexe concepten en leerstof te vereenvoudigen voor de kijker. Het gebruik van kleuren, graphics en animaties maakt de video leuk en boeiend om naar te kijken, wat de aandacht van de kijker langer vasthoudt en het leerproces bevordert. Daarom is het maken van een storyboard en het toevoegen van visuele elementen en animaties van groot belang bij het maken van explainer video’s voor de doelgroep van Generation Z.

Stap 5: Neem de explainer video’s op

Wanneer het script, het storyboard en de visuele elementen gereed zijn, kunnen we beginnen met het opnemen van de video. Explainer video’s kunnen met eigen apparatuur worden opgenomen, maar mijn advies is altijd om met een professioneel productieteam en een studio te werken. Zo maak je de explainer video’s tijdloos en zet je een hoge standaard.

Door het volgen van dit stappenplan kunnen docenten eenvoudig hun eigen explainer video’s maken en deze delen met studenten. Uiteraard denk ik hier graag over mee. Meer weten over het inzetten van explainer video’s voor jouw school of opleiding? Neem direct contact met mij op.

MEER WETEN?

Bekijk onze kennisbank voor meer artikelen van onze specialisten.