Leestijd 4 minuten
Op deze vier zaken moet jij letten bij het maken van je volgende interactieve video .
Je wilt aan de slag met interactieve video. Goed idee! Interactieve video wordt beter onthouden, gemiddeld tot wel 3x langer bekeken dan lineare video en geeft je (met de juiste software) uitgebreid inzicht in het kijk- en klikgedrag van je doelgroep. Dit stelt je in staat de video continu te optimaliseren voor meer resultaat. Met interactieve video geef je de kijker zelf de keuze hoe een video verloopt en waar hij op klikt.
Wat is interactieve video?
Een interactieve video is een video waarin interactieve elementen kunnen worden toegevoegd. Dit zijn bijvoorbeeld aanklikbare lagen, knoppen of opt-in formulieren om de data van de kijker te verzamelen en hem toegang te geven tot extra content. Door deze elementen heeft de kijker invloed op het verhaal; de dynamische video reageert direct op de acties van de kijker. Een interactieve video maak je in videospelers vergelijkbaar met YouTube of Vimeo.
Voorbeeld van een interactieve video voor BPD Gebiedsontwikkeling.
Uit onderzoek blijkt dat 66% van ons langer naar een video kijkt bij interactieve video. Een interactieve video wordt dan gemiddeld tot wel 3x langer bekeken. Daarnaast heeft 91% van kopers de voorkeur voor interactieve content boven lineare content. Kansen genoeg dus.
De voordelen van interactieve video’s zijn als volgt:
- Door de analysetools kan je meten waar kijkers op klikken en wat dus hun interesse wekt;
- De betrokkenheid van de kijker met jouw video is door de interactie veel hoger;
- Door directe call-to-actions te plaatsen in de interactieve video (bijvoorbeeld een contactformulier) verhoog je de conversie.
Maar er zijn ook nadelen:
- Het maken van een interactieve video duurt over het algemeen langer dan het maken van een lineare video. Zo moet voor iedere vertakking in het verhaal een script worden gemaakt;
- De video kan niet interactief worden geupload naar Vimeo of YouTube. Dit gaat via een interactieve videospeler, waarmee je de interactieve video kan embedden op je website.
Waar moet je op letten bij het maken van een interactieve video?
In dit artikel vertel ik je meer over de vier zaken waar jij op moet letten bij het maken van jouw interactieve video. In het kort:
- Bepaal het doel en pas je verhaal hier op aan;
- Kies de juiste software;
- Leg vooraf je interactieve elementen vast;
- Analytics en het doormeten van succes.
1. Bepaal het doel(groep) en pas je verhaal hier op aan
Denk goed na over wat en wie je met de interactieve video wilt bereiken. Wil je een verhaal vertellen waar de kijker door middel van zijn keuzes invloed op heeft? Of wil je een nieuw product laten zien waarmee je door de interactieve elementen de unique selling points beter naar voren laat komen? Met interactieve video is het eenvoudig om met meerdere doelgroepen te communiceren. Iedere kijker bekijkt immers zijn eigen verhaallijn waar jij je video op aanpast. Doelen kunnen zijn:
- Bereik en impressies van de interactieve video;
- Gemiddelde kijkduur;
- Invullen van een contactformulier of het verzamelen van e-mailadressen van kijkers die je kan toevoegen aan je nieuwsbrief.
2. Kies de juiste software
De keuze voor een softwarepakket voor interactieve video is vooral afhankelijk van je budget en de mogelijkheden die je zoekt. Over het algemeen bieden alle aanbieders de standaard interactieve elementen die je kan verwachten van een aanbieder. Het verschil (ook qua prijs) zit hem vooral in de aanbieders die maatwerk-integraties kunnen maken en de grootte en duur van je interactieve video.
Wij zijn zelf partner van Ivory Video. Het voordeel van Ivory is dat er goede, Nederlandse support is en dat de interactieve video eenvoudig in een web-editor aan te passen en te analyseren is. Er zijn nog andere mogelijkheden zoals BlueBillyWig en Wistia. Kijk vooral wat bij jullie wensen past.
3. Leg vooraf je interactieve elementen vast
Ben je van plan om simpele call to actions toe te voegen aan de video, zoals een link naar de website of een formulier? Dan kun je gemakkelijk achteraf de interactieve elementen toevoegen. Maar eerlijk: dan kan je gewoon beter niet voor interactieve video gaan.
Door vooraf te bepalen welke interactieve elementen je toe wilt voegen, maar ook waar je deze wilt plaatsen kan je hierop je script aanpassen. Een goede interactieve video onderscheidt zich door het afstemmen van het zo goed mogelijk afstemmen van de mogelijkheden op jouw script.
4. Analytics en het doormeten van succes
Een interactieve video is juist zo interessant door de meetbaarheid. Maak hier dus ook gebruik van. In een dashboard kan je eenvoudig het kijk- en klikgedrag van de kijkers monitoren en hierop je interactieve video aanpassen. Je kan precies de percentages zien van elementen waar de kijker op klikt, waar de kijker afhaakt of waar mogelijkheden niet duidelijk waren. Door je interactieve video structureel te analyseren kun je beter inspelen op de behoeftes van jouw kijker en leer je ook veel over de interesses van jouw doelgroep.
Klaar om aan de slag te gaan?
Ook het verschil maken met interactieve video en jouw kijker binden? Videostrateeg Wim vertelt je graag meer over hoe wij een interactieve video voor je kunnen maken.
MEER WETEN?
Bekijk onze kennisbank voor meer artikelen van onze specialisten.