fbpx Spring naar content

6 stappen naar een positieve vibe binnen het bedrijf en daarbuiten .

Omdat we merken dat niet elke lezer even veel tijd heeft, heb ik hieronder een korte opsomming met de concrete tips die in dit artikel aan bod komen vermeld…

 Zorg voor een veilige omgeving. Doe dit door naar elkaar uit te spreken dat het gesprek dat je van plan bent te voeren, ook strikt tussen jullie beiden zal blijven. Dit betekent niet dat je collega zijn hele boekje zal opendoen, maar dat hoeft gelukkig ook niet.

Zorg dat je in staat bent om te kunnen levelen in het gesprek. Hoe persoonlijker en dieper jouw gesprekspartner ingaat op zijn leven, hoe dieper jij dat ook kunt doen. Zo voer je een echte conversatie en zorg je ervoor dat het geen eenrichtingsverkeer wordt.

Voer een gesprek aan de hand van het levenswiel. Die kun je overigens hier downloaden

Geef je collega de vrijheid om zijn of haar zelfgekozen persoonlijke en zakelijke doelstellingen na te streven. Deze vrijheid draagt bij aan de uiteindelijke groei die een persoon doormaakt

Een actieve opvolging telt. Zo is bij een concrete doelstelling en de dagelijkse effort die daarin gestoken wordt het begin het lastigst. Help je collega dan ook, met name in de eerste periode met het op gang krijgen van de verbeterpunten en wees consistent in de opvolging. Het draait immers om het afleren van oude patronen en het aanleren van nieuwe

Zorg dat de gesprekken op frequentelijke basis plaatsvinden, om momenten van stress al in een vroeg stadium op te merken. Voorkomen is immers beter dan genezen.

 

Inleiding

In dit artikel vertel ik je meer over onze werkcultuur en waarom ik denk dat jij daar binnen je bedrijf mogelijk ook voordelen uit kunt halen. Geen keiharde onderzoeken, vooral gewoon iets dat mij bezighoudt gedurende de dagen bij PixelX en gebaseerd is op mijn eigen, persoonlijke ervaringen.

Mijn alias als “huisboeddha” binnen PixelX is namelijk niet iets dat van de ene op de andere dag gegroeid is. Het is een eervolle, wel verworven titel, waar ik hard voor heb moeten zwoegen. Overigens wil ik als disclaimer duidelijk vermelden dat de naam ‘huisboeddha’ mij niet is gegeven door de ontwakenende kennis, maar louter door de overbodige kilo’s die ik rond de dijen heb zitten en het feit dat ik een vertrouwenspersoon en praatpaal ben en mijn werkvrienden altijd even bij me terecht kunnen over werk-, maar vooral privé-gerelateerde zaken.

Afbeeldingsresultaat voor boeddha png

 

Wat leuk Neel, but why should I care?

Even geduld, daar kom ik straks op. Eerst kort over mijn motivatie om een actieve praatcollega te worden. De motivatie is in de eerste plaats geboren uit een intrinsieke wil om de mensen om me heen te helpen; word ik blij van, dus vind ik belangrijk. Daarnaast heb ik gemerkt dat bij veel jong professionals in mijn omgeving dat de scheidingslijn tussen werk en privé steeds meer aan het vervagen is. Het werk-leven en privé-leven versmelten steeds verder samen en die versmelting versterkt een andere behoefte; de behoefte om echt van je werk te houden.

Daarnaast horen we steeds vaker om ons heen over burnouts in verhouding tot prestatiedruk en gebrek aan vrijheid. Zo is het procentuele aantal burn-outs gestegen van 11% tot 17%. Ik denk persoonlijk dat daar relatief gemakkelijk iets mee gedaan kan worden.

 

burn-out klachten

Bron: TNO, innovation for life

 

Waarden

Daarom denk ik dat het van belang is om te luisteren naar de behoeftes van je collega’s en actief na te denken over hoe die behoeftes vervuld kunnen worden, zodat ook bij hen die positieve vibe de boventoon voert.

Ik ben er zelf namelijk heilig van overtuigd dat de energie die we uitstralen naar buiten, dat we diezelfde energie ook moeten uitstralen naar onszelf en elkaar toe om écht te staan achter wat we doen.

 

Zo krijgen we vaker dan toevallig te noemen is, te horen tijdens gesprekken met ondernemers en marketeers, dat ze erg veel energie van ons krijgen wanneer we eens langskomen. Het feit dat we als creative digital natives de wereld vaak nét even anders zien dan gebruikelijk draagt hieraan bij, maar ik geloof zeker ook dat het iets te maken heeft met onze interne huishouding, dus ik dacht; hier wil ik actief iets mee doen.

Yin en Yang; we versterken elkaar

Waar menigeen denkt dat Yin en Yang gezien dienen te worden als elkaars tegenpolen, zouden de twee begrippen eigenlijk gezien moeten worden als complementair. En zo proberen we dat ook intern te doen; elkaar versterken door gebruik te maken van onze krachten en samen iets sterks neerzetten; voor onszelf, naar elkaar binnen PixelX toe en naar onze partners toe. Wij hebben de keuze gemaakt om ook echt constant bij onszelf te zoeken naar die basis en tegelijkertijd te zorgen elkaar op een positieve manier te versterken.

Het levenswiel als basis

Om dit versterkende effect constant zo groot mogelijk te houden, hebben de praatmomenten die ik houd in de loop der tijd een actief element in zich gekregen. Zo houden we tijdens de praatsessies namelijk ‘het levenswiel’ als houvast aan.

Dit model onderverdeelt een persoons leven in 10 afzonderlijke facetten; van ontspanningsmomenten tot carrière en van financiële gesteldheid tot je persoonlijke ontwikkeling. Per facet bespreken we hoe een persoon zich voelt en wat er per vlak speelt. Per facet wordt een subjectieve score toegekend en die biedt een basis om op voort te bouwen. Door alle scores visueel weer te geven en die te verbinden, wordt een cirkel gecreëerd; het levenswiel. Het uiteindelijke doel is om de cirkel zo breed mogelijk uit te spreiden en daarmee een gelukkiger persoon te worden dan de periode daarvoor.

 

Concrete doelstellingen

Op een proactieve manier bezig zijn en met ons persoonlijke welzijnsgevoel, draagt bij aan de manier waarop we ons voelen, naar elkaar toe reageren en hoe we met onze partners omgaan. Een echte opwaartse spiraal dus. Daarom hangen we aan de aandachtsgebieden een aantal concrete doelstellingen. Dit zijn doelen die je collega voor zichzelf heeft en zal nastreven in de komende periode.

Een actieve opvolging

Iets waar ik zelf ook nog wel in tekortschiet. De concrete doelstellingen zie ik als het afleren van bepaalde patronen en het aanleren van nieuwe. Vooral het begin is naar mijn mening het lastigst. Probeer daarom met name in het begin je collega te helpen om zich bewust te houden van het doel en hem of haar te helpen met het inprenten van de nieuwe patronen.

Werkgeluk, gebaseerd op subjectiviteit

Dan breng ik de subjectiviteit van Yin en Yang maar weer op. Een gevoel van welzijn wordt pas ervaren wanneer er een vergelijking is. Zonder Yin geen Yang, zonder dalen geen pieken en zonder het levenswiel van drie maanden geleden ook geen beeld of je nu juist gelukkiger of minder gelukkig bent.

De opvolging (en ik houd zelf kwartalen aan) is van belang omdat we dan hetzelfde gesprek voeren. Tijdens het gesprek wordt het levenswiel weer besproken en ingevuld. Aan het eind van het gesprek worden beide levenswielen naast elkaar gehouden en is dus te zien welke invloed de doelstellingen hebben gehad op je welzijnsbeleving.

Ook Boeddha’s leren, tips?

Ik hoop dat ik je met dit artikel iets heb kunnen bijbrengen, maar hoop ook dat je hier actief iets mee kunt. De 1 op 1 praatmomenten is iets dat ik nog niet zo lang doe. Ik merk aan m’n collega’s en aan mezelf dat het bijdraagt aan het persoonlijk welzijn, de energie op de zaak en werk effectiviteit, maar wil mezelf hier erg graag in verbeteren. Mocht je een aantal tips hebben of een waardevolle ervaring te delen hebben, graag!

Bellen, mailen, appen of een comment onder dit artikel worden super gewaardeerd!

Vond je dit artikel leuk?

[likebtn theme="custom" icon_l_url="https://pixelx.nl/wp-content/uploads/2019/05/Symbol-11-–-12222-1.svg#357" icon_d_url="https://pixelx.nl/wp-content/uploads/2019/05/Symbol-11-–-12222.svg#356" counter_l_c="#0c0c0c" lang="nl" like_enabled="0" dislike_enabled="0" show_like_label="0" icon_dislike_show="0" ef_voting="push" alignment="center"]